снимка:  Pixabay12-годишно момче от Норфолк, Великобритания, прекарва цяло десетилетие без да

...
снимка:  Pixabay12-годишно момче от Норфолк, Великобритания, прекарва цяло десетилетие без да
Коментари Харесай

12-годишно момче прекарва цяло десетилетие без да яде нищо, освен хляб и плодово мляко

снимка:  Pixabay

12-годишно момче от Норфолк, Англия, прекарва цяло десетилетие без да яде нищо, с изключение на бял самун и плодово кисело мляко.

Родителите на Аштън Фишър безрезултатно се опитвали да разнообразят диетата му, само че детето отказвало да приема друга храна, като даже получавало паник офанзиви, оповестява английското издание Metro.

Впоследствие малчуганът е диагностизиран с така наречен избягващ ограничаващ банкет на храна или ARFID (от англ. - Avoidant Restrictive Food Intake Disorder). Заболяването е сходно на анорексията, защото също включва ограничавания в количеството или типовете употребявана храна, само че, за разлика от нея, ARFID не включва проблем във връзка с формата или размера на тялото или боязън от мазнини.

След слагането на диагнозата Аштън минава през терапия, с помощта на която стартира лека бавно да разнообразява менюто си. Той към този момент е опитвал печено месо, сандвичи с шунка и картофен чипс, с което кошмарът на неговите родители наподобява е на път да завърши.

 

Неговата майка Кара счита, че хранителната уплаха на сина ѝ е обвързвана с честото повръщане, от което е страдал като бебе.

" Не мисля, че щяхме да успеем изобщо да стигнем дотук, в случай че не бяха хлябът и плодовите млека. Бяхме доста разтревожени, тъй като той изобщо не приемаше всички хранителни субстанции, от които има потребност. Дори не сме правили същинска коледна вечеря, тъй като той просто не понасяше миризмата и получаваше страховити паник офанзиви ", споделя тя.

Личният доктор на Аштън считал, че той просто е " придирчив " и че с годините последователно ще промени питателните си привички. Малчуганът отказал съдействието на психолог, когато бил на 9 години, само че откакто влезнал в прогимназията, той осъзнал, че съучениците му одобряват за чудноват обстоятелството, че не яде нищо. Затова той решил въпреки всичко да се подложи на терапия, благодарение на която да се оправи с казуса си.

" Естествено, че смяната не може да настъпи внезапно, само че той към този момент схваща, че може да пробва нови неща и че храната няма да го накара да повръща. За този тип болести обаче не се приказва задоволително. Фобията от храна е психически проблем и не е доста по-различна от уплахите от паяци, змии или други неща ", споделя още майката на Аштън.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР